SOLDO MEDICINA: KOMPLETNA DIJAGNOSTIKA NA JEDNOM MESTU
BOLOVI U LEĐIMA

Šta ga najčešće uzrokuje

Preterano naprezanje leđnih mišića, na poslu, kod kuće ili tokom vežbanja, najčešći je izvor grčeva (spazama) i bolova u leđima. Mišići i ligamenti donjeg dela kičme i karlice posebno su osetljivi na ovu vrstu preterivanja. Prekomerna upotreba leđnih mišića može se smatrati uzrokom bola u leđima u slučajevima u kojima bol počne 24 sata nakon ovog preterivanja. Loše držanje – na poslu, dok radite za kompjuterom, gledate TV, pa čak i tokom sna – takođe može da dovede do bola i ukočenosti leđa ili grčeva u leđnim mišićima.

Drugi problemi koji mogu da izazovu bol u leđima su: virusne bolesti (mogu da uzrokuju osetljivost vrata ili leđa), uklještenje diska (diskus hernija), tumori kičmene moždine, prelomi kičmenih pršljenova, oštećenje mišića, ligamenata ili nerava koji nakon povrede vrše pritisak na nerve. Drugi ozbiljni uzroci bola u leđima uključuju i povrede kičmene moždine.

 

 Simptomi koji zahtevaju hitan odlazak kod lekara:

– Jak bol koji vam sputava pokrete.

– Bol ili utrnulost koji putuju od donjeg dela leđa do kolena ili članka

– Ekstremno jak bol koji ide niz nogu ili ruku, posebno nakon kašljanja ili kijanja.

– Bol u leđima ili vratu u kombinaciji sa slabošću ruku ili nogu.

– Ukočen vrat u kombinaciji sa povišenom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem.

– Osetljivost očiju čak i na normalno svetlo.

– Nesposobnost da kontrolišete bešiku ili creva.

 

Sve vrste fizikalnih pregleda i fizikalnu terapiju u “Soldo medicini” radi dr Milka Cupać, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, sa  tridesetogodišnjim iskustvom.

Pregled možete zakazati na 011/644 1206