SOLDO MEDICINA: KOMPLETNA DIJAGNOSTIKA NA JEDNOM MESTU
ČESTI NAPADI MIGRENE OPOMINJU

Dr Srđan Sretenović, spec. neurologije

 

 

 

 

Četiri do pet migrenoznih napada mesečno pouzdan su znak da je u pitanju ozbiljan slučaj migrene koju treba lečiti,  kaže dr Srđan Sretenović, neurolog, saradnik “Soldo tima”

Napad migrene u proseku traje od četiri do 72 sata, a često je praćen mučninom, povraćanjem, povećanom osetljivošću na svetlost, mirise i zvuke. Preporuka je da se u slučaju nastanka glavobolje antimigrenozni lek uzme što pre.

Iako se  ne zna pouzdani uzročnik ove bolesti, poznato je da postoji genetska sklonost ka migrenama, ali da je mogu izazvati i neurološki poremećaji. Među okidačima koji mogu da isprovociraju nastanak migrene su i stres, menstrualni ciklus kod žena, dijeta, alkohol, čokolada, umor, glad ili klimatski uslovi poput visokog atmosferskog pritiska sa velikim temperaturama.

Većina osoba sa migrenama najčešće ne zna kada se treba obratitit lekaru, s obzirom na rasprostranjen stav da je migrena  bolest sa kojom se može živeti.

Ako se migrene ne javlja više od tri puta mesečno najčešće se kao pomoć koriste visokoselektivni medikamenti za prekid migrenskih glavobolja. U slučaju da se mesečno javi 4-5 napada znak je da je reč o ozbiljnoj migreni  i u tim slučajevima preporučuje se svaakodnevno uzimanje preventivnih terapijskih lekova kako bi se smanjila učestalost migrenoznih napada.Često se paralelno primenjuju i lekovi iz grupe anksiolitika, koji imaju funkciju smanjenja stepena anksioznosti-psihičke napetosti. „Komplikovane migrene“, praćene ozbiljnim neurološkim manifestacijama za koje je nepohodno bolničko ispitivanje i lečenje, dosta su retke.